Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Rehber Yeni başlayan biri için Almanya süreci

TursuRick

TursuRick

Yeni Kullanıcı
Kullanıcı
Selamlar 👋

Ben Türkiye’de 2021 yılında işletme bölümünden mezun oldum. Kendi alanımda iş bulmakta zorlandığım için Almanya’ya gelmeyi düşünüyorum. Planım önce dil kursuna gelip Almancamı geliştirmek, bu süreçte part-time çalışarak geçimimi sağlamak, ardından master yapmak ve mümkünse kendi alanımda iş bulmak.

Ama açıkçası kafamda bazı soru işaretleri var ve bu süreci yaşamış birinden gerçekçi bilgi almak istiyorum:

• İlk geldiğinizde kalacak yeri nasıl buldunuz? (yurt, WG vs.)
  • Ortalama kira ve yaşam masrafları ne kadar tutuyor?
  • Dil kursu sürecinde part-time iş bulmak mümkün mü, hangi işler yapılabiliyor?
  • Bu şekilde geçinmek ne kadar zor?
  • Almanca bilmeden iş bulma şansı ne kadar?
  • Oraya yeni gelen biri için en zorlayıcı şey ne oldu?
  • Şu an tekrar başa dönseniz aynı yolu izler miydiniz?
Gerçekten dürüst ve abartısız yorumlar benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim 🙏

Selamlar 👋

Ben Türkiye’de 2021 yılında işletme bölümünden mezun oldum. Kendi alanımda iş bulmakta zorlandığım için Almanya’ya gelmeyi düşünüyorum. Planım önce dil kursuna gelip Almancamı geliştirmek, bu süreçte part-time çalışarak geçimimi sağlamak, ardından master yapmak ve mümkünse kendi alanımda iş bulmak.

Ama açıkçası kafamda bazı soru işaretleri var ve bu süreci yaşamış birinden gerçekçi bilgi almak istiyorum:

• İlk geldiğinizde kalacak yeri nasıl buldunuz? (yurt, WG vs.)
  • Ortalama kira ve yaşam masrafları ne kadar tutuyor?
  • Dil kursu sürecinde part-time iş bulmak mümkün mü, hangi işler yapılabiliyor?
  • Bu şekilde geçinmek ne kadar zor?
  • Almanca bilmeden iş bulma şansı ne kadar?
  • Oraya yeni gelen biri için en zorlayıcı şey ne oldu?
  • Şu an tekrar başa dönseniz aynı yolu izler miydiniz?
Gerçekten dürüst ve abartısız yorumlar benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim 🙏
1. Kalacak yer (yurt/WG)
İlk başta en yaygın seçenek wg. Ama bulmak zor ve rekabet yüksek. Genelde geçici Airbnb/hostel yapıp oradan arayan çok. Yurt (Studentenwerk) daha ucuz ama yer bulmak zor ve bekleme süresi uzun.

2. Kira + yaşam masrafı
Şehre göre çok değişir.

3. Dil kursunda part-time iş
Mümkün ama kolay değil. Genelde:

• Restoran (garson, mutfak)
  • Depo/lojistik
  • Temizlik
    İngilizceyle bulunabiliyor ama seçenek sınırlı.

4. Bu şekilde geçinmek zor mu?
zor ama imkansız değil
. Özellikle ilk aylarda birikimin yoksa stresli olur.

5. Almanca bilmeden iş bulma
Var ama düşük ihtimal. Daha çok fiziksel işler. Almanca A2–B1 olunca işler ciddi artıyor.

6. En zorlayıcı şey

• Ev bulmak
  • Bürokrasi (oturum, anmeldung vs.)
  • Yalnızlık ve adaptasyon

7. Baştan başlasan aynı yolu seçer miydin?
Çoğu kişi “evet ama daha hazırlıklı gelirdim” diyor (özellikle dil ve para açısından).

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Geri