Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

WhatsApp Image 2026-06-16 at 11.21.24.jpeg

Almanya Ulusal Vize (D Tipi) Başvuru Rehberi: Digital Diplo ile Adım Adım Başvuru Süreci

Almanya vizesi süreçlerinin, randevu beklemelerin ve bitmek bilmeyen evrak bürokrasisinin ne kadar yorucu ve stresli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak Almanya Dışişleri Bakanlığı, bu süreci kolaylaştırmak adına devrim niteliğinde bir adım attı. Digital Diplo (digital.diplo.de) Portalı üzerinden ulusal vize (D Tipi) başvurularının büyük bölümünü dijital ortama taşıdı.
Artık çalışma, eğitim, aile birleşimi ve Fırsat Kartı gibi uzun süreli vizeler için eski usul kâğıt formlar ve belirsiz bekleme süreleri geride kalıyor. Bu rehberde, yeni dijital konsolosluk sistemi üzerinden Almanya ulusal vizesine nasıl başvuracağınızı, sistemin avantajlarını ve dikkat etmeniz gereken altın değerindeki kuralları adım adım anlatıyorum.

💻 Digital Diplo Nedir ve Hangi Vizeleri Kapsar?
Digital Diplo (digital.diplo.de), Almanya'nın resmi çevrimiçi vize başvuru platformudur. Bu sistem sayesinde başvuru sahipleri evraklarını online yükleyebiliyor, eksik belge kontrollerini konsolosluğa gitmeden önce tamamlayabiliyor.
Şu an için portal üzerinden aşağıdaki ulusal vize türlerine başvuru imkanı sunulmaktadır:
  • Nitelikli Çalışan Vizeleri (§18a ve §18b)
  • AB Mavi Kart (EU Blue Card)
  • İş Deneyimine Dayalı Çalışma Vizeleri
  • Fırsat Kartı (Chancenkarte)
  • Mesleki Denklik Amaçlı Vizeler
  • Aile Birleşimi Vizeleri (Family Reunion)
  • Öğrenci / Yükseköğrenim Vizeleri (Studium)
📋 Başvuru Öncesinde Hazırlanması Gereken Belgeler
Dijital sisteme yükleme yapacağınız için tüm belgelerinizin okunaklı, yüksek kalitede ve PDF formatında hazırlanması şarttır. Belgelerin mümkün olduğunca Almanca veya İngilizce olması (tercüme edilmiş olması) sürecinizi ciddi oranda hızlandırır.

Sıklıkla talep edilen ana belgeler şunlardır:

1. Geçerli Pasaport (Sürenizin yeterli olduğundan emin olun)
2. Biyometrik Fotoğraf
3. İş Sözleşmesi veya Resmi İş Teklifi (Çalışma vizeleri için)
4. Diploma, Sertifikalar ve Mesleki Denklik Belgeleri
5. Güncel Özgeçmiş (CV) ve Motivasyon Mektubu (Gerekiyorsa)
6. Dil Sertifikaları (IELTS, TOEFL, Goethe, ÖSD vb.)
7. Sağlık Sigortası Belgeleri (Incoming / Seyahat Sağlık Sigortası)
8. Konaklama / Bloke Hesap / Finansal Kanıt Belgeleri

🛠️ Adım Adım Digital Diplo Başvuru Süreci
Süreç gözünüzü korkutmasın; adımları sırasıyla takip ettiğinizde sistem sizi oldukça akıcı bir şekilde yönlendiriyor:

Adım 1: Kullanıcı Hesabı Oluşturma (BundID)
İlk olarak digital.diplo.de adresine giriş yapın. İşlemlere başlayabilmek için bir kullanıcı hesabı açmanız gerekiyor. Sistem sizi Almanya'nın resmi dijital kimlik ve hesap yönetim sistemi olan BundID'ye yönlendirecek. Burada e-posta adresinizle hızlıca bir hesap oluşturun ve gelen aktivasyon linkine tıklayarak hesabınızı onaylayın.

Adım 2: Uygun Vize Türünü Seçme
Giriş yaptıktan sonra gitme amacınıza tam olarak uyan vize kategorisini seçmelisiniz. Örneğin:
* Üniversite mezunu uzman çalışanlar için "EU Blue Card"
* İş sözleşmesiyle normal statüde çalışacaklar için "Skilled Worker with Professional Training" veya "Employment Visa"
* Puanlama sistemiyle gitmek isteyenler için "Chancenkarte"
* Eş/çocuk yanına gidecekler için "Family Reunion"

⚠️ Yanlış kategori seçimi, başvurunuzun iptal edilmesine veya sürecin çok uzamasına neden olabilir!

Adım 3: Online Başvuru Formunu Doldurma
Kişisel bilgileriniz, pasaport detaylarınız, eğitim geçmişiniz ve seyahat amacınız gibi bilgileri içeren dijital formu doldurun. Bu form, eski Videx formunun dijitalleşmiş halidir. Bilgilerin pasaportunuzla ve iş sözleşmenizle *birebir uyumlu* olması kritik önem taşır.

Adım 4: Belgeleri Sisteme Yükleme (Upload)
Sistem, seçtiğiniz vize türüne göre sizden yüklemeniz gereken evrakların listesini çıkaracaktır. Hazırladığınız PDF belgelerini ilgili alanlara tek tek yükleyin. Telefon uygulamalarıyla yamuk yumuk çekilmiş fotoğraflar yerine düzgün taranmış PDF'ler yüklemeye özen gösterin.

Adım 5: Başvuruyu Online Olarak Gönderilmesi
Tüm bilgiler ve belgeler kontrol edildikten sonra başvuru elektronik olarak sisteme gönderilir. Bu aşamada henüz bir vize ücreti ödemezsiniz.

Adım 6: Ön İnceleme Sürecini Bekleme (En Büyük Avantaj!)
Başvurunuzun ardından konsolosluk veya ilgili dış temsilcilik belgelerinizi dijital ortamda incelemeye alır. *Eğer eksik evrak veya ek bilgi talebi olursa sistem üzerinden size bildirim gönderilir.* Bu aşama yeni sistemin en büyük nimetidir; çünkü eksiklerinizi daha konsolosluk randevusuna gitmeden, evinizin konforunda tamamlayabilirsiniz.

Adım 7: Randevu ve Biyometrik İşlemler
Dijital ön inceleme başarıyla tamamlandıktan sonra, yüz yüze görüşme ve biyometrik veri (parmak izi) işlemleri için size bir randevu günü ve saati verilir.

Randevu Günü: Yanınızda yüklediğiniz tüm belgelerin orijinallerini, pasaportunuzu ve fiziksel biyometrik fotoğrafınızı götürmelisiniz. Bu aşamada pasaportunuz teslim alınır, parmak iziniz basılır ve vize harç ücreti ödenir. Ön onay aldığınız için buradaki işlemleriniz çok kısa sürer.

Adım 8: Sonuç ve Vize Basımı
Başvurunun olumlu sonuçlanması halinde pasaportunuza ulusal D vizesi basılarak adresinize kargolanır veya teslim edilir. Almanya'ya giriş yaptıktan sonra, vize süreniz bitmeden ilgili yabancılar dairesine (*Ausländerbehörde*) başvurarak oturum kartınızı almanız gerekir.

🌟 Digital Diplo Sisteminin Forum Üyelerine Sağladığı Avantajlar

Eksik Belge Riski Bitiyor: Konsolosluk kapısından eksik evrak yüzünden dönme dönemi kapandı. Eksikler randevu öncesi online tamamlanıyor.

Randevu Günü Hız: Konsoloslukta veya aracı kurumda (iDATA) saatlerce evrak kontrolü beklenmiyor, işlemler jet hızıyla bitiyor.

Şeffaf Takip: Başvurunun hangi aşamada olduğunu online portal üzerinden anlık görebiliyorsunuz.

Doğrudan İletişim: Konsolosluk görevlileriyle sistem üzerinden güvenli mesajlaşma imkanı sunuluyor.

⚠️ Kulak Küpesi Yapılması Gereken Altın Tavsiyeler

💡 1. E-postalarınızı ve Spam Kutusunu Her Gün Kontrol Edin: Sistemden gelecek "Eksik evrak tamamlayın" mailleri bazen gereksiz kutusuna düşebiliyor. Hak kaybı yaşamamak için portalı ve mailinizi her gün kontrol edin.
💡 2. "Nasılsa Yükledim" Deyip Orijinalleri Evde Bırakmayın: Randevu günü sizden tüm orijinal evrakları fiziksel olarak görmek isteyecekler. Dijital yükleme sadece ön kontrol içindir.
💡 3. Her Vize Türü Henüz Açık Olmayabilir: Digital Diplo sistemi hızla genişliyor ancak bazı spesifik vize türleri hala eski usul randevu sistemiyle yürütülüyor olabilir. Başlamadan önce portal ana sayfasından vize türünüzün aktif olup olmadığını teyit edin.

Süreci daha önce bu portal üzerinden deneyimleyen, vizesini alan veya şu an ön inceleme aşamasında bekleyen arkadaşlar tecrübelerini aşağıya yazarsa birbirimize çok büyük destek olmuş oluruz. Sormak istediğiniz soruları çekinmeden alt başlığa yazın, cevaplayalım!
Herkese Almanya yolunda bol şans ve sabırlar! 🇩🇪✈️

almanya ulusal vize, almanya d tipi vize, almanya d vizesi, digital diplo, digital diplo başvuru, digital.diplo.de, almanya vize başvurusu, almanya ulusal vize başvurusu, almanya çalışma vizesi, almanya işçi vizesi, almanya iş vizesi, almanya çalışma izni, almanya oturum vizesi, almanya uzun süreli vize, almanya aile birleşimi, almanya aile birleşimi vizesi, almanya öğrenci vizesi, almanya eğitim vizesi, almanya yükseköğrenim vizesi, almanya fırsat kartı, chancenkarte, almanya fırsat kartı başvurusu, almanya blue card, almanya ab mavi kart, eu blue card germany, almanya nitelikli çalışan vizesi, skilled worker visa germany, almanya mesleki denklik, almanya denklik vizesi, almanya iş sözleşmesi ile çalışma, almanya göç yasası, almanya göçmenlik, almanya yurtdışı çalışma, almanya'ya taşınmak, almanya'da yaşamak, almanya'da çalışmak, almanya oturum izni, ausländerbehörde, bundid, almanya konsolosluğu, almanya büyükelçiliği, iDATA almanya, almanya vize randevusu, almanya online vize başvurusu, dijital vize başvurusu, online konsolosluk işlemleri, almanya vize evrakları, almanya vize belgeleri, almanya pasaport işlemleri

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Geri